Vragen noemen wij leerstappen. Door het beantwoorden van vragen ben je ondertussen aan het leren. Deze leerstappen maak je om de kennis te borgen. Een vraag wordt vaker herhaald om dit borgen te kunnen meten. Wordt een vraag maar één maal gesteld, dan zou je deze immers toevallig goed gegokt kunnen hebben.

Het borgen van kennis via het leerstappensysteem werkt als volgt. De training bestaat bijvoorbeeld uit zo'n 30 leerkaarten. Het algoritme staat bijvoorbeeld op 'level leren 3'.
Elke vraag dient hierdoor 3 maal in rij correct beantwoord te worden. In totaal dient een deelnemer dus minimaal (30x3=) 90 leerstappen (vragen) te doorlopen.
Beantwoord je een leerstap fout, dan begint de reeks van '3' weer opnieuw.
Beantwoord je een vraag 1 maal fout en daarna 3 maal op rij goed, dan heb je 4 leerstappen in totaal gemaakt, waarvan 3 goed en 1 fout.


De antwoorden staan telkens als een leerstap voorbij komt in een andere volgorde.


Nog een voorbeeld;
Je beantwoord een leerstap 2 maal juist en vervolgens twee maal fout, dan begint de teller van '3' steeds weer opnieuw. Heb je vervolgens 3 leerstappen in rij goed beantwoord, dan is ook deze leerstap 'geborgd' volgens de MicroTraining didactiek.
De som wordt in dit geval: Totaal aantal leerstappen zijn dan 7, waarvan 5 goed en 2 fout.


Doorlopen leerstappen in procenten

Je moet als deelnemer bewijzen dat je de kennis opgenomen hebt, dus na elke fout beantwoorde leerstap begint de reeks van '3' weer opnieuw. Het uitdrukken in procenten is een beetje ongelukkig bij dit leerstappen systeem. Bij 30 leerkaarten is 90 leerstappen gelijk aan 100% als je elke vraag exact 3 maal goed beantwoord.
Maar maak je ergens een fout dan is 34 pas 100%. het systeem kan niet weten hoeveel fouten je gaat maken en moet het percentage dus altijd bijstellen.
Het percentage is daardoor bij benadering, om je enigszins aan te kunnen geven hoe ver je in het leerproces bent. Het is stimulerend bedoeld.

Uiteindelijk heeft iedereen aan het einde van de training, na het doorlopen van ale leerstappen, de kennis geborgd. De een heeft daar meer leerstappen voor nodig dan de ander en dat maakt het leertempo individueel.
Gelukkig leer je in dit systeem écht van je fouten, je bent namelijk na elke fout extra bezig met de leerstof te herhalen.